От любов към Шоколада

15 януари 2024
От любов към Шоколада

Основно 4 вещества се отделят в човешкото тяло от мозъка, когато похапваме шоколад: ендорфини, серотонин, допамин и окситоцин. Серотонинът е познат като хормона на щастието. При хора с диагностицирана депресия и безпокойство биват установени ниски нива на серотонин.

Ендорфините са естествен болкоуспокоител. Те си комуникират с рецепторите в мозъка ни и така му казват да намали болката ако има такава. Освен да намали болката ендорфините имат и второ действие - да създадат наслада. Така също се активират и рецепторите за увеличаване на удоволствието в нас. Ендорфини се освобождават в телата ни като притовореакция на тялото срещу стрес и болка, но също така в удовлетворителни дейсности като спорт, физически упражения, секс и похапване на шоколад. Тялото ни установява, че когато си хапне парченце от любимият си шоколад или шоколадов бонбон то изпитва чувство на удовлетвореност, либидото се вдига и щастието се запазва.

Серотонинът пък е всеобщо познат като хормона на щастието. Доказано е, че при хора с диагностицирана депресия и безпокойство нивата на серотонин са много ниски. Серотонинът е невротрансмитер и помага за регулирането на настроението ни и на нивата ни задоволеност. Интересен факт е че той се отделя в червата ни, а не в мозъка. Така той повлиява храносмилателния тракт и чувството на стегнатост, успокоение, лекота. От там идва и изразът, че когато се влюбим в някого и го видим: Пърхат ми пеперуди в корема. Чувството на пеперуди, нещо стегнато в корема, топката от нерви или пък гъделичкането в корема се стимулират и ръководят от серотонина. Когато изпитваме силна положителна или отрицателна емоция това предизвиква отделяне на серотонин и емоциите и усещанията ни минават през корема. Така вкусът от шоколада кара мозъкът ни да отдели серотнин и ние се чувстваме леки, спокойни и удовлетворени.

Допаминът отговаря за усещането ни за удовлетвореност. Когато мозъкът ни отдели допамин се активират центрове отговорни за чувството ни за наслада, удоволствие и блаженство. При увеличаване на допамина в тялото зениците ни се разширяват - което се асоциира с чувство на любов и знак за привличане. Допаминът ни движи - той отговаря за мотивацията в нас, за фокуса и за контролирането на апетита. Дори мисълта за получаване на награда при постигане на дадена цел отделя допамин в тялото ни. Така дори и мисълта за шоколад, ни стимулира да се задвижим към него, да си отхапем и да усетим блаженство и наслада.

Окситоцинът се навърта в тялото ни при дълбоки социални контакти. Когато прегърнем някого, това води до отделяне на окситоцин в тялото - знак на любов и привързаност. Ако хормонът на щастието е серотонин то хормонът на любовта е окситоцин. Той се свързва с емоционалната ни сближеност и удовлетвореността от контактите ни.Очевидно и при похапване на шоколад също се отделя окситоцин, което предизвиква у нас усещане за удовлетвореност и успокоение.

Тялото ни естествено се стреми към набавянето на тези вещества. Те са от изключителна важност за нашето оцеляване, стимул за живот, инерция на силите ни и задвижване към нашите собствени желания и потребности. Естествено е инерцията и инстинкта да ни водят към шоколада - да зарадваме себе си, да подарим на близки, да усмихнем някого, да покажем загриженост и нежност към най-близките си с парченце топящо се в устата блаженство.

Консумирайте с мярка и разгледайте нашите сладострастни шоколадови предложения за бонбони и шоколад Моцарт.


Чували ли сте за шоколадовите бонбони Моцарт? Може би са ви познати кръглите марципанови изкушения, обвити в златен станьол с лика на великия композитор Моцарт. А може би дори сте от щастливците имали възможността да пътуват до Виена и да изпитат радостта от купуването на кръглите бонбони от оригиналния магазин?

прочети още

Разнообразието от бонбони Моцарт в България е голямо. Кръглите марципанови изкушения се срещат почти навсякъде в България. Думата "истински" или "оригинални" съпътства почти всеки бранд. Навярно някои хора не са любители на съдържанието на марципан в тях, но не се оставяйте да бъдете заблудени. Всъщност в съчетание с нуга крема и шоколадовата обвивка - те стават вкусен и предпочитан десерт в цяла Централна Европа. Бонбоните също така са оринален и сладък подарък за различни поводи - от кутия съчетана с вино за небрежна приятелска вечеря до поднасяне на оригинален вкус от родната страна при пътуване в чужбина. 

прочети още