Бонбони Моцарт в България - видове и спецификации

29 ноември 2023
Бонбони Моцарт в България - видове и спецификации
Оригиналните бонбони Моцарт възникват в Австрия, Залцбург през 1890 година. Създадени са от семейство Фюрст с цел да почетат известния австрийски композитор Моцарт за 100 годишнината от смъртта му. Навярно някои хора не са любители на съдържанието на марципан в тях, но се оставяйте да бъдете заблудени. Всъщност в съчетание с нуга крема и шоколадовата обвивка - те стават вкусен и предпочитан десерт в цяла Централна Европа. Бонбоните също така са оринален и сладък подарък за различни поводи - от кутия съчетана с вино за небрежна приятелска вечеря до поднасяне на оригинален вкус от родната страна при пътуване в чужбина. 
Семейство Фюрст недалновидно пропуска да патентова марката Моцарт, което дава възможност на няколко европейски производители - австрийските Mirabell и немските Reber - да създадат различни вариации на бонбоните. Конкуренцията и автентичното име създава на пазара вкуса Моцарт с различни лица. 
 
Бонбони Моцарт - Mirabell 
Бонбоните Моцарт на Mirabell, кръстени на прекрасните градини Мирабел отново в Залцбург, са съставени от малък марципанов център, обгърнат в пластове бял и тъмен нуга крем и покрити с тънък слой черен шоколад. Заради по-малкото количество марципан и няколкото слоя шоколадов нуга крем в бонбоните - Mirabell биват определяни като с по-богат, по-плътен, по-гладък вкус и текстура в сравнение с останалите марки. 
Mirabell са и едни от най-познатите на нас българите бонбони Моцарт. Всеки посещавал Виeнa със сигурност се е спирал пред магазина на Моцарт в центъра на столицата - небрежно като за кратка почивка измежду посещенията на обектите наоколо или пък като сладка награда. Несъмнено те са най-продаваната марка в централна Европа и най-автентичния подарък, който австрийците носят със себе си, когато пътуват в чужбина и искат да занесат нещо автентично от държавата си. 
Относно хранителен състав Mirabell и Manner споделят еднакво количество калорий по 94 ккал, а Reber  101 ккал. Нека не ви заблуждават калориите - вкусът на бонбоните и насладата на душата си заслужават сладкото изкушение. Бонбоните са подходящи за подарък - особено тематични за любители на композитора Моцарт и на класическата музика. Представляват прекрасно допълнение към чаша отлежало уиски или дори бутилка скъпо червено вино. 
 
Бонбони Моцарт - Reber 
 
 
 
Тези бонбони са немската версия на Моцарт. Въпреки, че споделят приблизително еднакви съставки с бонбоните Моцарт на Mirabell - Reber имат доста по-различен вкус. При бонбоните на Reber марката се усеща повече вкуса на ядките и специфичното при тях е нотката на алкохол от добавения ром. Преобладаващият вкус на ядки се създава от доста по-големия марципанов център с бадеми. Бонбоните биват определяни като по-лесни за хапване, въпреки че калорийните стойности в двата различни вида бонбони са еднакви.
Reber също така специализират в различни вкусове бонбони Моцарт. Разнообразието от видове включва: шоколад, тъмен шоколад, праскова, малина и много други. 
 
Бонбони Моцарт - Victor Schmidt (Manner)
 
Тук идваме и при най-разпространения в България вид Моцарт бонбони. Те са друга Австрийска версия на бонбоните Моцарт. Произведени са от едноименния сладкар - Виктор Шмид под бранда Manner. Интересното при тях е, че подобно на Reber те също акцентират върху марципановия вкус, което води до по-малко шоколадово-кремовия състав на бонбона за разлика от Mirabell. В този вид бонбони обаче няма съдържание на алкохол за разлика от немския им конкурент Reber.
В същността си бонбоните наподобяват доста бранда Mirabell. Manner бонбоните обаче слагат в центъра шоколадов слой от нуга крем и го обгръщат с щедър слой от марципан. Подобно на австрийските си събратя бонбонът бива завършен със слой черен шоколад. И тъй като Mirabell са единствения бранд, който може да има абсолютно кръгла форма бонбоните на Victor Schmidt също са скосени в единия край. 
 
Оригиналните бонбони Моцарт - Furst 
 
И така стигаме и до наистина оригиналните - бонбони Моцарт. Фюрст са единствените, които могат да се нарекат оригиналните бонбони Моцарт. Историята им преплита в себе си музика, спомени и марципан. (Линк към другата статия). 
Те не се предлагат в България, тъй като са ръчно изработени в малка сладкарничка в Залцбург, където са били измайсторени преди повече от век и до ден днешен биват продавани като "оригиналните" бонбони Моцарт.
 
 
 
Докато Furst нарича себе си "оригиналните" бонбони Моцарт - Mirabell и Reber поставят думата "Истински" в имената си. Въпреки, че Furst са оригиналните бонбони само Mirabell могат да бъдат напълно кръгли. Дори Furst следва да заобиколят кръглата форма на бонбоните си. Те умело го постигат като добавят малка топка от шоколад, която все едно запушва балончето от шоколадово покритие на бонбона. Това добавя приятен завършек на ръчно изработените бонбони и дори ги прави да изглеждат още по-автнетични. 
Вкусът на бонбоните Моцарт Furst предлага познатия шоколадов нуга крем обгръщащ сърцевина от марципан с шамфъстък. За завършек бонбоните също биват обвити от черен шоколад. Един по един пластовете се топят в устата и полека откриват марципановата сърцевина. 
Бонбоните Furst се произвеждат все още в Залцбург. И до ден днешен малката сладкарница ръчно изработва всяко бонбонче и го предлага на своите гости измежду остналите вкусотии. 
 
 
Основни общи характеристики:
- марципан във всеки бонбон. Всеки вид има марципанов среда освен Victor Schmidt, където марципанът е по-средата
- минимум 3 различни слоя съставки - само Mirabell има един допълнителен
- всички имат шоколадов вкус, но най-много шоколадова маса има в MIrabell
- всички наподобяват кръгла форма - освен Mirabell, която са напълно кръгли. 
 
 
Различия:
- Manner имат добавен алкохолена нотка
- Victor Schmidt - имат шоколадов център обвит в марципан - докато при всички останали е обратното 
- Mirabell съдържат процентно по-малко марципан от всички останали марки бонбони
- Furst са единствените оригинални ръчно изработени бонбони Моцарт - докато MIrabell (австрийски) и Manner (немски) са "истинските" в масовото производство бонбони Моцарт.

 


Чували ли сте за шоколадовите бонбони Моцарт? Може би са ви познати кръглите марципанови изкушения, обвити в златен станьол с лика на великия композитор Моцарт. А може би дори сте от щастливците имали възможността да пътуват до Виена и да изпитат радостта от купуването на кръглите бонбони от оригиналния магазин?

прочети още

Шоколадът. Всеки от нас познава усещането от хапването на парче шоколад - това как изглежда, мирисът му, вкусът му, звукът от разчупването му. Бавното и нежното му разтапяне в устата след като си отхапем предизвиква всичките ни сетива. Е, не всеки обича шоколад, но повечето хора търсят, създаденото от Боговете изкушение - дали за десерт, за успокоение на душата, за награда за добре свършена работа или пък като сладка среща с любимия ни разкош. Та какво толкова прави шоколадът толкова неустоим?

прочети още