Историята на бонбоните Моцарт

29 ноември 2023
Историята на бонбоните Моцарт

Чували ли сте за шоколадовите бонбони Моцарт? Може би са ви познати кръглите марципанови изкушения, обвити в златен станьол с лика на великия композитор Моцарт. А може би дори сте от щастливците имали възможността да пътуват до Виена и да изпитат радостта от купуването на кръглите бонбони от оригиналния магазин?

 

Историята на най-познатите австрийски шоколадови бонбони Моцарт съдържа малко познати, но много интересни факти и моменти в своето развитите. Най-продаваните бонбони Моцарт в Централна Европа са именно на марката Mirabell. Едни от най-търсените и автентични вкусове на австрийската марка съществуват вече близо 100 години и са все така популярни. Тайната на успеха на класическите бонбони Моцарт е в качеството на рецептата, която не е променяна от създаването на първия бонбон - вече почти 100 години.


А именно първото кръгло шоколадово парче Моцарт се произвежда в Grödig предградие на Залцбург - родното място на класическия композитор Моцарт. 
Интересен факт: е че оригиналните бонбони Моцарт (още брандове Моцарт може да намерите в статията Различните видове бонбони Моцарт) са всъщност създадени от майстор сладкар Пол Фюрст в Залцбург. Фюрст е местен сладкар, който притежава малка сладкарница в града. Почти 100 години след смъртта на Моцарт през 1890 година Фюрст решава да почете световно известния композитор и да направи шоколадови бонбони, които да кръсти на негово име в негова чест. За пръв път шоколадовите бонбони са представени на Световния панаир в Париж през 1905 година, където Фюрст получава златен медал за кръглото си шоколадово изделие. Недалновидно от негова страна Фюрст не патентова името Моцарт за своите бонбони и това дава възможност на много фабрики и предприемачи да започнат да създават подобни шоколадови бонбони с лика на композитора и да използват името му. Така те създават марката Моцарт с много лица, но и до днес асоциирана с шоколад и марципан, събрани в една кръгла топяща се в устата бонбона, която играе със сетивата като симфонията "Alegro".


Несъмнено най-популярната и всеобщо достъпна марка на шоколадови бонбони Моцарт е Мирабел. Фабриката в Австрия произвежда средно 90 милиона бонбона годишно. Това, което отличава Мирабел от всички останали марки бонбони Моцарт е екслузивното право на фабриката тя да е единствената произвеждаща напълно кръгла форма. Докато другите марки предлагат бонбоните със скосен край - Мирабел предоставя перфектно кръгла шоколадова форма.


 Изработката на един бонбон Моцарт отнема 2 часа и половина и 14 стъпки, за да бъде постигнато съвършенството на австрийския шоколадов бонбон. Бонбоните са съставени от сърцевина от марципан смесен с шамфъстък, обвит от двоен пласт нуга крем. За да не се наруши сферичната форма - бонбоните се поставят изправени върху клечки, за да може равномерно и еднакво да се покрият отвсякъде с шоколад. След като шоколадът се охлади и обвивката се стегне празното място от клечката се допълва с остатъка от шоколада. Всяка стъпка е изпипана до съвършество и с поглед към детайла. Вкусът на бонбоните Моцарт преплита всички тези нотки от фин крем в идеално съчетание с марципана и един след друг бавно шоколадовите пластовете се топят в устата.


Ако пътувате до Виена непременно минете през магазина на Моцарт и си купете от сладките шоколадови изкушения. А ако пък не ви се чака до следващата екскурзия до Виена вече имате и достъпно място в България, от където може да си поръчате онлайн на choco.bg или с обаждане по телефона.

 

 


Разнообразието от бонбони Моцарт в България е голямо. Кръглите марципанови изкушения се срещат почти навсякъде в България. Думата "истински" или "оригинални" съпътства почти всеки бранд. Навярно някои хора не са любители на съдържанието на марципан в тях, но не се оставяйте да бъдете заблудени. Всъщност в съчетание с нуга крема и шоколадовата обвивка - те стават вкусен и предпочитан десерт в цяла Централна Европа. Бонбоните също така са оринален и сладък подарък за различни поводи - от кутия съчетана с вино за небрежна приятелска вечеря до поднасяне на оригинален вкус от родната страна при пътуване в чужбина. 

прочети още

Шоколадът. Всеки от нас познава усещането от хапването на парче шоколад - това как изглежда, мирисът му, вкусът му, звукът от разчупването му. Бавното и нежното му разтапяне в устата след като си отхапем предизвиква всичките ни сетива. Е, не всеки обича шоколад, но повечето хора търсят, създаденото от Боговете изкушение - дали за десерт, за успокоение на душата, за награда за добре свършена работа или пък като сладка среща с любимия ни разкош. Та какво толкова прави шоколадът толкова неустоим?

прочети още